Як зробити домашню аджику на зиму?

як зробити аджику

Стратегічний запас аджики, яка буде забезпечувати вас гострими смаковими емоціями аж до наступного літа, пора готувати прямо зараз. Всі компоненти — свіжі, дозрілі і ароматні на ринках в достатку.

Для аджики потрібна м’ясорубка. Молоти її блендером – остання справа. Замість аджики вийде крем-суп, як не старайся. Аджики можуть бути густими і рідкими, але текстура завжди має бути присутня, збережіть її! Важливо не забувати: аджику, якщо за рецептом її компоненти варяться, потрібно робити в емальованих каструлях або каструлі з нержавіючої сталі. Каструлі з антипригарними покриттями не підходять, тому що в більшості аджик є або оцет, або інші інгредієнти з кислотою – яблука і сливи, наприклад. Кислота руйнує антипригарне покриття і вступає з ним у реакцію. І ще одна важлива порада – готуйте аджику в рукавичках, сік гострого перцю роз’їдає руки.

Рідка слабогостра аджика

як зробити слабогостру аджику

Обов’язкові компоненти:

  • помідори – 3 кг
  • червоний солодкий болгарський перець – 1 кг
  • червоний гострий перець – 1/2 стручка
  • часник – 150 г
  • кінза – 150 г
  • оцет – 30 мл
  • сіль і цукор – за смаком
  • Також за смаком можна додати:
  • хмелі-сунелі
  • сині сливи
  • яблука

Ви можете радикально збільшити кількість кінзи, часнику і перцю – в цьому випадку у вас вийде гостра модифікація цієї аджики. Якщо ж дотримуватися тих кількостей, які вказані у вас вийде досить м’який соус, який не буде обпалювати, але буде чудово ароматним і підійде краще всього до свіжо обсмаженого жирного м’яса.
Часник почистити, у гострого і болгарського перцю видалити зелену ніжку і насіння. Зелень промити і обсушити.
Послідовно прокрутити в м’ясорубці всі овочі і зелень. Якщо будете додавати сливи і яблука, то також пропустіть їх через м’ясорубку. Перемішайте і додайте сіль і цукор, приправи за смаком і спробуйте, беручи під увагу, що ви потім додасте ще оцет, який трохи згладить солодкість, яку дав цукор. Цю суміш треба варити в каструлі. Доведіть до кипіння, проваріть дві хвилини і додайте оцет, перемішайте і відразу ж зніміть з вогню. Можна розливати по банках і закручувати.

Грузинська рідка аджика середньої гостроти

грузинська аджика середньої гостроти
  • помідори – 1 кг
  • червоний солодкий болгарський перець – 1 кг
  • перець чилі – 2 шт.
  • часник – 1 головка
  • свіжа петрушка – 30 г
  • цукор – 1 ч. л.
  • сіль  – 1 ч. л. з гіркою

Помідори пропустіть через м’ясорубку і  поставте пюре яке вийшло варитися: доведіть до кипіння і зробіть вогонь зовсім маленьким, нехай помідори тихенько булькають до тих пір, поки об’єм не зменшиться вдвічі.

Тим часом у болгарських перців зріжте ніжки, видаліть насіння, проверніть через м’ясорубку. У гострих перців зріжте ніжки, а насіння залиште. Їх також треба пропустити через м’ясорубку. Аналогічним чином поступаємо з петрушкою. Всю цю суміш додаємо до вдвічі уварених помідорів. Посолити, додати цукор. Обов’язково включіть витяжку, через гострий перець над каструлькою буде підніматися їдкий запах. Суміш знову уваріть вдвічі. За хвилину до того, як зняти з вогню додайте протертий часник. Після цього можна розливати по банках і закривати.

Гостра аджика-паста

Гостра аджика паста
  • гіркий перець – 20 шт.
  • часник – 2 шт.
  • сухий мелений коріандр – 2 ч. л.
  • хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • сіль – 2,5 ст. л.

Перець разом з насінням і часник пропустити через м’ясорубку. Додати хмелі-сунелі, мелений коріандр і сіль, розмішати. Збільшення кількості солі продовжить термін зберігання.

Гостра і пряна аджика-паста

Гостра і пряна аджика
  • перець червоний пекучий – 20 шт.
  • часник – 1 кг
  • кінза свіжа – 200 г
  • хмелі-сунелі – 30 г
  • сіль – за смаком

Це класична гостра аджика, яку без ризику обпектися можна використовувати тільки в мікрокількостях. Якщо хочете знизити градус пекучості, вичистіть насіння. Всі компоненти пропускаються через м’ясорубку і змішують з сіллю і приправою. На цьому процес приготування закінчено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *